Magyarországon a lakosság jelentős része szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben. A szívinfarktus és agyvérzés egyre fiatalabb korban, előzmények nélkül jelentkezhet. Ezek az érelmeszesedés első tünetei lehetnek, és sajnos gyakran az utolsók is egyben… Ezért nagyon fontos, hogy kihangsúlyozzuk a megelőzést!

A vizsgálat alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza. Épp ezért javasolt a készülék alkalmazása szűrővizsgálatok végzésére.

Az Arteriográf szűrés hasonlít a vérnyomásméréshez, teljesen fájdalommentes. A karra rögzített mandzsettával a készülékhez kapcsolódva mérik a pulzushullámot, melyet a számítógép kiértékel. Ez a vizsgálat néhány percig tart csupán, és fontos leletet kapnak az érfal funkciójáról, állapotáról: összehúzódott ”stresszes, vagy kitágult, normál állapotban van-e. Mérhető a főütőér rugalmassága illetve merevsége is.

Az Arteriográfos vizsgálat már a kezdődő, akár 20%-os szűkületet is kimutatja, míg az EKG eltérések és a panaszok 70%-os ér-átmérő csökkenés alatt nem jelentkeznek.

Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A vizsgálat előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani. Viszont ajánlatos bőséges folyadék ivása a vizsgálat előtt! A rendszeresen szedett gyógyszereket aznap is be kell szedni. A gyógyszerekről célszerű tájékoztatni a mérést végző kezelő orvost

A véráram útját a tünetmentesen kialakuló fokozatosan növekedő meszes plakk hirtelen elzárhatja agyvérzést, szívrohamot, vesekárosodást, trombózist okozva.

Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik arteriográfos vizsgálatra:

  • stresszes körülmények között él és dolgozik
  • túlsúlyos
  • dohányzik
  • magas vérnyomása van
  • magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
  • cukorbeteg vagy vesebeteg
  • családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
  • változó korba lépő hölgy
  • bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
  • váratlanul memóriazavara kezdődik

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Kóros eredmény esetén lehetőséget biztosítunk a leggyakoribb kiváltó tényezők szűrésére: testzsír százalék mérése, koleszterin- és vércukorszint meghatározása, 12 elvezetéses EKG készítése és kiértékelése.